Choucroute garnie – surkålspanna med fläsk och korv

Ett recept från Elsass med surkål, korv och andra charkvaror samt ofta potatis. Rustik och relativt billig rätt där man kan använda olika rester. Rätten är lik den tyska Schlachteplatte samt den schweiziska Berner Platte.

Ingredienser (4 portioner):

  • 280 g bacon (2 paket) eller sidfläsk (eller blanda)
    • Såväl rimmat som rökt sidfläsk passar bra.
    • Rester av kokt fläsklägg kan också blandas i.
  • 250 g korv (välj en eller flera goda, kryddiga korvar)
  • 2 tsk smör
  • 400-500 g surkål (eller blandat surkål och färsk, strimlad vitkål)
  • 1 dl torrt vitt vin (såsom Riesling) eller buljong
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
  • 1 lagerblad (plocka upp före servering)
  • Ev. andra kryddor, t.ex.
    • 5 svartpepparkorn, malda
    • 4 kryddnejlikor, hela
    • 1 tsk kummin, mortlad
    • 1 kvist timjan, hel (plocka upp före servering)
    • 5 enbär, hela
  • 4 potatisar (kan uteslutas)
  • Senap (till servering)

Gör så här:

  1. Hacka löken grovt och vitlöken fint.
  2. Strimla baconet. Lägg det i kall panna (använd gärna traktörpanna; eller en gryta om du dubblar satsen), hetta upp och stek i sitt eget fett. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Stek lök, vitlök och tärnat fläsk i ister eller smör tills löken blir genomskinlig.
  4. Lägg surkålen över de andra ingredienserna i pannan. Tillsätt lagerblad och ev. andra kryddor. Häll på vin eller buljong. Värm upp.
  5. Skär korven i skivor och stek dem i smör i en annan panna. Lägg ner korvskivorna med resten i traktörpannan/grytan.
  6. Koka under lock i 1-2 timmar. Skala potatisen medan allt kokar. Lägg ned de skalade potatisarna i traktörpannan/grytan att koka med de sista 20-30 minuterna.
  7. Servera med senap som tillbehör vid sidan av.