Jäst

En påse torrjäst (14 g) = ett paket färsk jäst (50 g)

Jäst består av levande svampar som måste behandlas varsamt för att kunna göra sitt jobb. Genom kemiska och biologiska processer omvandlar jästsvamparna socker till kolsyra, som lyfter degen och gör den porös. Antingen använder man färsk jäst eller torrjäst.

Färsk jäst bör förvaras i kylskåp och användas innan ”bäst före”-datumet har passerat. Torrjäst är torkad jäst som pulveriserats och förpackats på påse. Skillnaden mellan torrjäst och färsk jäst är främst att den torra har betydligt längre hållbarhet och att den blandas i mjölet istället för direkt i degvätskan. Färsk jäst dör vid temperaturer över 37°C. Torrjäst är tåligare men optimal temperatur för den är 37°C.

Det finns specialjäst för söta degar som får dem att jäsa snabbare. Bäst resultat får man ändå med den vanliga, ”blå” jästen, eftersom en jäsning som får ta sin tid gör att degen utvecklar mer smakämnen. Därför rekommenderar jag att bara använde den ”blå” jästen.