Kartoffelknödel och potatisklimp

Det finns olika sätt att göra Knödel (kallas även Klöße), t.ex. med kokt eller råriven potatis. Då kallas den Kartoffelknödel. De kan göras på samma potatisdeg som man använder till kroppkakor. Till skillnad från kroppkakor har de ingen fyllning. De serveras som ett alternativ till potatis.

Potatisklimp är som det låter, en klimp som man har i soppa, gjord på huvudsakligen potatis. De kan göras på samma potatisdeg som man använder till kroppkakor. Görs alltså som en liten variant av knödel. Påminner om gnocchi i smak och konsistens.

Ingredienser (4 portioner knödel; halvera alla ingredienser förutom ägg om du ska göra 4 portioner potatisklimp):

 • 800 g mjölig potatis
 • 1 tsk salt
 • 1 ägg
 • 50 g potatismjöl
 • 50 g vetemjöl

Gör så här:

 1. Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten. Skala potatisen och skär upp i några stora bitar. Koka i 15 min.
 2. När potatisen är klar så häll av vattnet och låt sen stå utan lock och svalna (och för att ånga bort lite vätska).
 3. Mosa potatisen och blanda i ägg, potatismjöl, vetemjöl och salt. Blanda ihop ordentligt och justera eventuellt med mer vetemjöl om degen är för klibbig att hantera.
 4. Koka upp en stor kastrull med vatten halvfylld (behövs inte om du gör klimp till soppa).
 5. Förbered en mjölad yta och se till att ha en liten extra hög mjöl som du kan doppa händerna i. Forma nu degklumpar i valfri storlek, större till knödel och mindre till klimp, och lägg ner på den mjölade ytan.
 6. Använd en hålslev för att sänka ner knödlarna/klimparna i det sjudande vattnet eller direkt i den sjudande soppan när den är färdig men ännu sjuder. Det tar bara några minuter innan de är klara och flyter upp till ytan. Man kan låta knödlarna koka 5-10 minuter så att de blir ordentligt varma inuti och så att ägget koagulerar.
 7. Servera enligt ovan.