Béchamel är en grundsås. Detta recept ligger till grund för många andra såser och även som den är har den flera användningsområden.
En enkel sats (ca 5 dl) är lagom till 4 portioner stuvade grönsaker. En dubbel sats är lagom till en lasagne på 4-6 portioner.
Ingredienser (ca 5 dl):
- 5 dl mjölk (3 %)
- 50 g smör
- 3 msk vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 krm svart- eller vitpeppar (kockar använder vitpeppar för att det inte ska bli svarta prickar i såsen)
- Ev. muskot (ingår typiskt i en italiensk bechamel)
Gör så här:
- Värm mjölken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop.
- Vispa ner den varma mjölken, lite i taget. Låt koka upp under omrörning. Viktigt att röra om ofta så att mjölken inte bränns.
- Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av med grädde, salt och peppar.