Vanilj – produkter och substitut

Fröna från en vaniljstång ≈ ½ tsk vaniljpulver (ca 2 g) ≈ 2 tsk vaniljextrakt ≈ 1 tsk vaniljsocker

Vaniljstång är en dyr krydda men ger överlägset starkast och godast vaniljsmak jämfört med vaniljsocker. Oftast skär man ett snitt och skrapar ur fröna och låter sedan alltsammans koka upp med vätskan som ska användas enligt receptet.

Släng inte de urskrapade stängerna, låt dem torka några dagar och mixa sedan tillsammans med strösocker så får du ditt eget vaniljsocker (räkna 1 dl strösocker per 1 vaniljstång). Använd som det är, som strösocker med vaniljsmak, eller mixa till ett fint pulver tillsammans med vaniljstången. Smaken blir bättre om man låter vaniljsockret stå i några veckor. Förvaras i lufttät burk.

Vaniljpulver är mald hel vaniljstång. Också ganska dyrt för en liten burk, men det är kraftfullare än vaniljsocker.

Vaniljextrakt framställs av hel vaniljstång som får stå och mjukas upp och sönderfalla i en lösning av alkohol och vatten, och sedan filtreras. Har lika intensiv smak som vaniljpulver.

Vaniljsocker framställs genom att man doppar äkta vaniljstång i kokande vatten. Då bildas kristaller av vaniljarom som sen blandas med socker. En tsk vaniljsocker kan man slänga ner i ungefär vad som helst och funkar alldeles utmärkt när man ”vardagsbakar”, du får dock inte den där riktigt genuina smaken som du vill ha när något verkligen ska smaka vanilj och inte heller några svarta vaniljprickar att prata om.

Vanillinsocker är ett billigare alternativ till vaniljsocker, gjort av socker och det naturliga smak- och doftämnet vanillin. Används i samma mängd som vaniljsocker men ger inte lika bra resultat.