Stekpannor, grytor och kastruller (egenskaper, användning, skötsel)

Stekpannor i gjutjärn

Gjutjärnspannor lämpar sig för alla spisar, tål höga temperaturer och flitig användning. Att pannorna tål mycket höga temperaturer är en del av förklaringen till att de särskilt lämpar sig för att steka kött, som i regel bör brynas på hög temperatur för att ge den finaste stekytan. Gjutjärnspannor och grytor som inte har några delar i plast eller trä kan ställas i ugn, t.ex. för att se till att en köttbit blir genomstekt efter att den brynts på spisen.

Gjutjärnspannor tar lång tid att värma upp jämfört med stekpannor med nonstickbeläggning. Värmen sprider sig också jämnare i materialet. Om stekpannan är helgjuten sprider sig också den höga värmen ut i handtaget. Det tar också lång tid för stekpannan att svalna.

Gjutjärnspannor kan användas för servering, men bör inte användas för förvaring då gjutjärnet ger smak åt maten som förvaras i kärlet.

Rengöring

Gjutjärnspannor skall inte diskas med diskmedel. Efter användning kan det räcka att torka ur den med hushållspapper. Om den behöver rengöras mer, skölj ur den med varmt vatten och en diskborste (utan diskmedel; undantagsfall då man blir tvungen att använda diskmedel är om man tillagat något med mycket stark smak som sätter sig fast i stekpannan). Efter rengöring, sätt tillbaka stekpannan på spisen så att den får torka med hjälp av värmen. När stekpannan ställs undan, sätt inte lock tätt på den då luft ska kunna cirkulera över pannans yta.

Rost

För att förebygga rost är det viktigt att inte låta stekpannan stå med fukt på ytan. Det bör inte dröja för länge efter användning innan stekpannan rengörs och får torka.

Om stekpannan blir rostig, gör så här:

  1. Smörj in pannan med ett rikligt lager matolja. Låt stå över natten.
  2. Torka upp överskottsolja. Rosten lossnar då.

Beläggning och inbränning

Gjutjärnsstekpannor behöver ha en inbränd beläggning för att inte allt som steks i den ska fastna så lätt på ytan. Om man köper en ny stekpanna idag brukar den vara inbränd vid köpet, ofta med rapsolja. Beläggningen skadas om man t.ex. diskar stekpannan med diskmedel.

Om stekpannan behöver brännas in på nytt, gör så här:

  1. Stek några skivor bacon i stekpannan på låg värme tills allt fett har smultit. Annat fett kan också användas, men grisfett är bäst.
  2. Ta bort stekpannan från plattan och låt svalna tills du kan hantera den. Rengör stekpannan med hushållspapper eller diskborste med varmt vatten. Klart!

Blir det fortfarande inte tillräckligt bra, gör så här:

  1. Täck botten på pannan med grovsalt. Värm sedan upp pannan på hög temperatur i 1-2 minuter. Häll bort saltet och torka ur pannan med papper. Efter detta får din produkt en grå nyans, detta betyder att du nu kan bränna in din produkt med ny rapsolja.
  2. Torka pannan och häll på några droppar rapsolja så att det blir ett tunt lager.
  3. Ställ pannan på hög värme på spisen.
  4. Efter 10-15 minuter har oljan bränts in och pannan är återigen svart.