Revbensspjäll – tjocka eller tunna revbensspjäll i ugn

Recept som passar såväl tunna revbensspjäll (spare ribs och baby back ribs) som tjocka revbensspjäll; kamben är ett mellanting, så tillaga som antingen tunna eller tjocka men med lite justerade tider. Fläskben, dvs. oregelbundna bitar av ben och kött som blivit över från styckning, kan tillagas på samma sätt med en tillagningstid som beror på storleken. Revbensspjällen kan tillagas i förväg och sen värmas upp i ugnen inför servering. Det går förstås bra att göra skysås av stekskyn från formen/plåten.

Tunna revbensspjäll (av typen spare ribs) har lite kött i förhållande till ben, så ca 1,5 kg tunna revbensspjäll är lagom till 3 personer (eller till upp till 6 personer om det serveras som del av en buffé).

Tjocka revbensspjäll har mycket kött. De är ett klassiskt inslag på julbordet.

Ingredienser (till ca 1,5 kg revbensspjäll):

 • Marinad:
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk balsamvinäger (mörk har jag använt, går säkert bra med ljus också)
  • 4 st vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk salt
  • 3 krm svartpeppar
 • Glasering:
  • 3 msk honung
  • 4 msk dijonsenap

Gör så här:

 1. Blanda marinaden. Pensla revbensspjällen runt om med marinaden. Lägg i en stor påse/skål/ugnsform täckt med plastfolie. Låt stå att marinera några timmar eller över natten i kylskåp. Vänd då och då. (Ett alternativ som går snabbare är att massera in marinaden i några minuter och sedan steka revbensspjällen direkt).
 2. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme.
 3. Låt överflödet av marinad rinna av samt badda ev. lite på köttet. Lägg revbensspjällen med köttsidan uppåt i en ugnsform eller på ett galler med en plåt under.
 4. Glasera revbenen genom att gnida in dem i en blandning av honung och senap.
 5. Stek i mitten av ugnen.
  • Tjocka spjäll: Stek dem en halvtimme, lägg ett ark aluminiumfolie över dem och ner runt dem och sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ytterligare en timme. Sätt gärna i en stektermometer och ta ut revbenen när innertemperaturen är 70-75 grader.
  • Tunna spjäll: Täck formen väl med aluminiumfolie. Ugnsstek i 1½ timme. Ta bort folien och låt stekas i ytterligare ca 30 minuter. När spjällen fått fin färg och köttet lossnar lätt från benen är de klara.
 6. Ta ut och låt svalna något. Lägg på skärbräda med benet uppåt och skär i skivor längs med benet. Dela ev. skivor av tjocka revbensspjäll i två bitar. Lägg upp på fat och servera.
Marinerade spare ribs innan de ställs svalt.