Kolapaj med nötter

Ingredienser (för en paj, ca 28 cm i diameter):

  • Pajskal:
    • 125 g kallt smör
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 dl florsocker
    • 1 ägg
    • 1-2 msk vatten
  • Nötkola:
    • 200 g smör
    • 3 dl strösocker
    • 2 dl ljus sirap
    • 6 dl vispgrädde
    • 1 msk vaniljsocker
    • ½ tsk salt
    • 3 dl blandade skållade och rostade nötter

Gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke med mjöl, florsocker och ägg.
  2. Nyp ihop till en smulig deg.
  3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Kavla ut degen på en mjölad bänk och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10-12 bitar), med degen ända upp till kanterna.
  5. Nagga botten och ställ pajformen i kylen 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Låt svalna.
  8. Blanda alla ingredienser till kolan utom nötterna i en kastrull.
  9. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme till 122°C ca 20-30 minuter, rör då och då.
  10. Ta från värmen och rör ner nötterna.
  11. Häll nötkolan i pajskalet. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 3 timmar.
  12. Ta fram pajen ca 30 minuter före servering. Servera pajen med vispad grädde.