Ingredienser (för en paj, ca 28 cm i diameter):
- Pajskal:
- 125 g kallt smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker
- 1 ägg
- 1-2 msk vatten
- Nötkola:
- 200 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 6 dl vispgrädde
- 1 msk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 3 dl blandade skållade och rostade nötter
Gör så här:
- Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke med mjöl, florsocker och ägg.
- Nyp ihop till en smulig deg.
- Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Kavla ut degen på en mjölad bänk och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10-12 bitar), med degen ända upp till kanterna.
- Nagga botten och ställ pajformen i kylen 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Låt svalna.
- Blanda alla ingredienser till kolan utom nötterna i en kastrull.
- Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme till 122°C ca 20-30 minuter, rör då och då.
- Ta från värmen och rör ner nötterna.
- Häll nötkolan i pajskalet. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 3 timmar.
- Ta fram pajen ca 30 minuter före servering. Servera pajen med vispad grädde.