Socker, sirap och honung – beskrivning, produkter och användning

1 dl socker ≈ 1 dl sirap ≈ ½ dl honung

Vanligt vitt socker (strösocker) är vad de flesta brukar använda i sin bakning. Sockret kommer från rörsocker eller sockerbetan och är till 99,7 procent sackaros. Socker ger inte bara söt smak och energi, det har även en konserverande verkan och kan balansera och runda av smaker.

Florsocker är egentligen samma sak som strösocker men mycket mer finmalt.

Sirap görs av råsocker från både sockerrör och sockerbetan och ger bakverk god smak, fin färg och hjälper till med jäsningen. Det spelar inte jättestor roll om man väljer ljus eller mörk sirap i de flesta fall, men mörk sirap ger kraftfullare smak till bröd, och ljus sirap har mer en kolasmak som passar bra till kola och söta bakverk.

Glukos (glukossirap) utvinns främst ur vete och har lite andra egenskaper än vanlig sirap vilket beror på att den vanliga sirapen är en blandning av olika sockerarter. Glukossirap är inte lika sött som annat socker och har egenskaperna att kunna binda vatten och förhindra bildandet av kristaller. Ger extra len konsistens i t.ex. mousse, och perfekt mjuk och seg kola och glass.

Farinsocker och brunt farin är råsocker tillsammans med mörk sirap från rörsocker. Farinsocker är aromatiskt och har en mustig smak.

När recept efterfrågar råsocker kan man välja mellan farinsocker, demerarasocker (turbinadosocker), muscovadosocker (barbadossocker) eller kandisocker.

Muscovadorörsocker kan vara mörkt eller ljust. Mörkt muscovadosocker har en smak med drag av lakrits. Det passar utmärkt i såser, marinader, chutney, chokladkakor, chokladdrycker och glass. Ljust muscovadosocker påminner lite om smörkola. Det användes med fördel som krydda i matlagning. Passar mycket bra till fisk och rotfrukter. Förhöjer smaken på bröd, mjuka kakor, småkakor, desserter, marinader, såser och inläggningar.

Honung bildas av honungsbin genom att dessa samlar nektar som de omvandlar. Biodlare slungar (centrifugerar) honungen så att den separeras från vaxkakorna. I det här stadiet har man erhållit nyslungad honung som är flytande. Efterhand kristalliseras sockret i honungen (gäller i Norden, skiljer sig beroende på vilken flora som bina samlar nektar från) spontant så att honungen blir tjock och trög. För att få en smörig, jämn och mjuk konsistens behöver honungen röras om under denna process. Fast honung kan (tillfälligt) göras flytande genom mycket varsam uppvärmning, helst genom vattenbad men någon minut i mikrovågsugn kan också gå bra. Redan vid 35-45°C återgår honungen till flytande form. När honung värms upp över 50°C grader sker påtagliga smakförändringar.

Honung är ett utmärkt sötningsmedel som upplevs sötare än socker och sirap. Det är vanligt förekommande i bakning, godis och desserter. Det är även en nödvändig ingrediens vid bryggning av mjöd. Honung är både smaksättare och förtjockningsmedel i såser, t.ex. barbecuesås.