Vitlöksfräst grönkål (flera varianter)

Grönkål och liknande bladkålsorter kan tillredas på många olika sätt. Här beskriver jag hur de kan tillredas med vitlök på brasilianskt vis respektive hur man brukar göra i amerikanska Södern med mer hetta. I USA används en bladkålsort som heter collard, medan troligen en annan sort används i Brasilien. I Europa är det lättare att få tag på grönkål och svartkål, och båda går lika bra att använda med främsta skillnaden att de är lite spädare.

Att steka grönkål med vitlök är vanligt i Brasilien där den lilla rätten går under namnen couve refogada, couve à mineira och couve salteada. Det är ett standardtillbehör till grytan feijoada.

Ingredienser (3-4 portioner):

 • 100 g grönkål
 • 2-4 st vitlöksklyftor efter smak
 • 1 msk olivolja
 • 2 krm salt
 • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

 1. Skölj kålen. Skär bort den grova stjälken och strimla bladen fint.
  1. Om bladen är tillräckligt platta är en bra teknik för att strimla kålen att lägga ihop flera blad, rulla ihop dem som en cigarr och sedan skära strimlor med ca 3-4 mm bredd.
 2. Krossa vitlöken med kniven och skala den.
 3. Hetta upp en stekpanna till låg medelvärme. Häll i olivoljan och vitlöken. Rör om i pannan i 1 minut så att vitlöken får ge smak åt oljan.
 4. Lägg kålen i stekpannan. Salta och peppra.
 5. Stek tills kålen mjuknar. Kan behöva stekas ganska länge. Var noga med att röra om så att kålen inte bränns, för då får den en besk smak.
 6. Ta bort vitlöken efter stektiden. Beska kan balanseras med en liten nypa socker eller lite syra.
 7. Serveras varm.

Varianter och när du ska laga mycket:

 • Man kan också (förutsatt ovanstående mängder) variera smaken genom att tillsätta ½ finhackad lök som steks några minuter i oljan innan vitlöken tillsätts. Man kan även tillsätta 50 g tärnat bacon som också steks några minuter innan vitlök tillsätts.
 • Om du ska steka stora mängder grönkål måste du steka i omgångar. Tillsätt mer olivolja för varje omgång. Låt vitlöksklyftorna stekas med under hal tiden. Det är viktigt att det är hela/krossade vitlöksklyftor för att inte små vitlöksbitar ska brännas och ge besk smak åt kålen.
 • Med några små ändringar får man en snabbvariant av s.k. collard greens som är ett vanligt tillbehör, eller en rätt i sig, i amerikanska Södern. Byt ut pepparn mot 1 tsk chiliflakes eller motsvarande, och tillsätt 1 msk citronsaft eller ½ msk ättiksprit efter stekningen och rör om. Smaka av med svartpeppar och salt. Mer traditionell tillagning av collard greens innefattar långkokning i buljong, gärna tillsammans med fläsklägg.