Grönsakspuréer (som barnmat eller tillbehör)

Grönsakspuréer kan användas både som barnmat (lämpligt till smakportioner), som tillbehör till en maträtt eller som pålägg på bröd. Den stora skillnaden när man lagar i det ena eller det andra syftet torde vara smaksättningen och hur fint grönsakerna pureas. Nedan finns ett grundrecept som förklarar principerna samt ett antal ingrediensförslag för olika puréer.

Grundrecept

Ingredienser:

  • Valfria färska eller frysta grönsaker
  • Eventuellt potatis
  • Kokvatten
  • Matfett

Gör så här:

  1. Skölj och skala grönsakerna. Skär grönsakerna i jämnstora bitar.
  2. Koka upp vatten utan salt. Använd så mycket vatten att det precis täcker grönsakerna. Lägg i grönsakerna i det kokande vattnet och koka dem mjuka.
  3. Skilj grönsakerna från kokvattnet men spara också kokvattnet (innehåller näringsämnen och smak).
  4. Mixa grönsakerna med stavmixer (eller matberedare) tillsammans med lite av kokvattnet. Tillsätt matfett. Mixa till önskad konsistens.
  5. Smaka av med salt och kryddor. Om man vill ha en lösare konsistens kan man tillsätta mer av kokvattnet och/eller mixa purén så den blir slätare. Vill man ha en krämigare konsistens på purén kan man tillsätta lite crème fraiche, yoghurt, grädde etc.
  6. Frys in de färdiga puréerna i exempelvis istärningslåda, muffinsformar eller klicka ut på ett bakplåtspapper. När det frusit kan de små portionerna läggas över i fryspåsar eller i matlådor. Matfettet kan även tillsättas vid servering.

Tänk på detta om du gör puré som barnmat:

  • Använd potatis eftersom detta innehåller mycket kalorier som barnet behöver få i sig i tillräcklig mängd.
  • Använd matfett med minst 80 % fetthalt (lämplig mängd fett är cirka 1 tsk per portion)
  • Mixa till slät konsistens. De första puréerna ska vara lösa. Majs- och ärtpuré kan behöva silas genom en finmaskig sil alternativt pressa genom till exempel en vitlökspress för att få bort alla skaldelar och bli helt slät.
  • Konsistensen kan justeras med bröstmjölk eller mjölkersättning.

Ingrediensförlag

Nedanstående förslag kan utan några ändringar användas till barnmat. Med små anpassningar – och här finns mycket flexibilitet – blir de också tilltalande för vuxna smaklökar. Potatis kan uteslutas från förslagen om man föredrar det (förutsatt att an inte lagar till barn). Medan barn inte behöver så mycket salt och kryddor bör man förstås till vuxna se till att smaka av med åtminstone salt och peppar.

Morotspuré (3-4 dl):

  • 3 morötter
  • 2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Broccolipuré (3-4 dl):

  • 200 g broccoli (färsk eller djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Palsternackspuré (3-4 dl):

  • 3 palsternackor
  • 2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Ärtpuré (3-4 dl):

  • 200 g gröna ärtor (djupfrysta)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Majspuré (3-4 dl):

  • 200 g majskorn (djupfrysta om de ska kokas; är de konserverades behöver bara potatisen kokas)
  • 2-3 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Blomkålspuré (3-4 dl):

  • 200 g blomkål (färsk eller djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Rotfruktspuré (3-4 dl):

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 potatis
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Sötpotatis och majspuré (3-4 dl):

  • 1 st medelstor sötpotatis
  • 1 dl majs (fryst eller på burk)
  • Ca 2 dl vatten
  • 1 msk matfett