Makaronilåda (makaronipudding)

Makaronilåda (makaronipudding) är ett gott och billigt vardagsrecept. Receptet kan varieras med olika kött i små tärningar/bitar (t.ex. fläsk, rökt skinka/kassler, korv, bacon eller en blandning av några av dessa) och olika kryddor. En del av köttet kan ersättas med soltorkade tomater. Med rätt ingredienser och smaksättning kan det bli en fin sidorätt på en buffé.

Ingredienser (6 portioner):

  • 7 dl (ca 350 g) makaroner (torra, okokta)
  • 500 g blandfärs (eller annat kött)
  • 1 gul lök, hackad (eller 10 cm purjolök, hackad)
  • Salt och peppar
  • Valfri smaksättning:
    • Ev. 1-2 vitlöksklyftor, finhackade/rivna/pressade
    • Ev. muskot (ca 1 krm)
    • Ev. tacokrydda
    • Ev. örter
  • Äggstanning:
    • 4 ägg
    • 6 dl mjölk
  • Minst 2 dl riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men koka den 1 minut kortare.
  3. Skala och hacka löken. Stek löken i en bit smör på ganska låg värme så att den blir mjuk och glansig.
  4. Tillsätt färsen i stekpannan och krydda med salt och peppar och valfria andra kryddor. Stek färsen tills alla vätska har försvunnit och färsen blir brynt. Smaka gärna av färsen.
  5. Vispa upp äggen. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Krydda med salt och peppar.
  6. Häll makaronerna i en stor ugnsform, ca 20 x 30 cm. Blanda ner färssåsen och rör runt. Häll över äggstanningen och strö osten överst. Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
  7. Ta ut och låt makaronilådan sätta sig i ca 10 minuter innan den serveras.