Det här är traditionell svensk husmanskost, kött med ben som ger en fantastisk buljong med mycket umamismak. För extra mättnad kan du servera gammaldags klimp i soppan. Ett annat bra tillbehör är knäckebröd med smör ost ost.
Ingredienser (8-10 portioner):
- 2 kg högrev med ben
- 1 ¾ liter vatten
- 1 lagerblad
- 1 gul lök, i klyftor
- 2 morötter, i slantar
- 50 g kålrot, tärnad
- 20 g rotselleri, tärnad
- 1 palsternacka, tärnad
- 1 purjolök, strimlad
- 2 potatisar, tärnade
- Salt
- Klimp:
- ¾ dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 msk smör
- 1 ägg, uppvispat
Gör så här:
- Koka upp vattnet, lägg i köttet och koka upp. Skumma noga med hålslev.
- Lägg ner lagerblad och lök och salta.
- Lägg på lock, koka upp och sänk sedan värmen till låg. Sjud under lock tills köttet är mört, ca 1 ½ timme.
- Klimp:
- Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull.
- Tillsätt resten av mjölken och fettet.
- Koka på svag värme några minuter under omrörning.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner ägget.
- Sjud smeten någon minut under omrörning.
- Häll smeten i en vattensköljd skål och låt klimpen stelna.
- Ta upp kött, lök och lagerblad med hålsleven.
- Sila buljongen och plocka köttet från benet. Skär köttet i tärningar.
- Häll buljongen i en soppgryta och lägg ner morot, kålrot, rotselleri och palsternacka i buljongen.
- Koka upp, sänk värmen och sjud ca 15 minuter.
- Lägg i purjon och koka ytterligare 5 minuter.
- Lägg till sist köttet i soppan och låt det bli varmt.
- Strö persilja över soppan före servering. Skeda upp klimp i djupa serveringstallrikar, häll soppan över och servera med knäckebröd med smör och ost.