Färskost

Färskost är enkelt att göra. Naturell färskost är god som den är, men kan också smaksättas helt efter egen smak med t.ex. basilika, gräslök eller timjan. Experimentera gärna med olika kryddor.

Färskost har en mild och syrlig smak som går att använda på många sätt, t.ex. som bas i röror och såser, i sallader, på kex, knäckebröd eller rostat bröd, som glasyr på tårtor och bakelser, och med goda bär blir det en härlig dessert. Färskost är också god att ha som fyllning i kycklingfilé och bakad potatis.

Ingredienser (blir ca 250 g färskost):

  • 1 l mjölk
    • Färskost kan också göras på mjölk som har börjat surna.
  • Salt och peppar
  • Förslag på smaksättning (finfördelat, oftast hackat):
    • Soltorkade tomater och rosmarin
    • Hackad gräslök, finrivet citronskal
    • Pressad vitlök och finhackad basilika
    • Pepparrot och gräslök
    • Hackade oliver

Gör så här:

  1. Värm mjölken i en kastrull till 45-50 grader, använd en termometer. Tilsätt citronsaft, lite citronsyra eller lite ättika.
  2. Häll den varma massan i en ostduk eller i ett kaffefilter. Ställ in i kylskåpet och låt vasslen rinna av under natten, ca 12 timmar.
  3. Massan blir tjock och fast när vasslen har runnit av.
    1. Vasslen är proteinrik, lite söt och milt aromatisk och bör sparas. Man kan till exempel göra mer ”ost” genom att hetta upp den igen. Då blir det en ricotta. Den kan även användas till brödbak där den ersätter allt eller en del av vattnet. Vasslen kan förvaras i frysen.
  4. Smaksätt valfritt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Efteråt kan man rulla osten i hackade färska örter såsom basilika – snyggt och gott!
  6. Osten håller sig upp till 1-2 veckor i kylskåp.
  7. Vid servering är det gott att ringla olivolja eller kallpressad rapsolja över färskosten.