Grundrecept
Lättlagat grundrecept till både köttbullar och pannbiffar. Till båda (men särskilt till pannbiff) är stekt lök, löksky eller gräddsås högt uppskattade tillbehör.
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 400 g blandfärs
- Blandfärsen kan bytas mot nötfärs, älgfärs eller lammfärs.
- 4 msk ströbröd eller 3/4 dl havregryn
- 1½ dl mjölk eller vatten
- 1 ägg
- Ca 2 msk finhackad och ev. fräst lök
- 1-1½ tsk salt
- 1-1½ krm peppar
- Ev. örter, t.ex. 2 msk färsk eller 2 tsk torkad oregano, timjan eller mejram. Till fläskfärs och lammfärs passar även rosmarin eller salvia.
Gör så här:
- Blanda ströbröd eller havregryn och mjölk eller vatten. Låt det svälla 10 min.
- Lägg i färs och salt och blanda väl.
- Rör ner ägg, peppar, ev. örter och lök. Allt ska vara väl blandat, men arbetas färsen för mycket blir den seg.
- Forma färsen med händerna till antingen köttbullar eller pannbiffar.
- Stek köttbullarna/pannbiffarna på medelvärme.
- Om du vill förbereda köttbullar långt i förväg kan de ugnsstekas (200°C, 10-15 min) och sedan frysas in. När de sedan ska ätas så behöver de bara stekas i stekpannan för att få en fin stekyta och värmas upp igen.
Frikadeller
Frikadeller är köttbullar som kokas i sås istället för att stekas. Alla smakerna från frikadellerna stannar kvar i såsen vilket gör den riktigt mustig. Lägg frikadellerna i såsen (t.ex. tomatsås; se recept här) och låt sjuda ca 10 min tills de är genomkokta.
Gör samma smet som till vanliga köttbullar, med ett fåtal skillnader:
- Använd nötfärs eller lammfärs (man behöver ju inte fläskfärsens/blandfärsens saftighet eftersom bullarna ska kokas i sås)
- Använd samma ingredienser som i grundreceptet, med några tillägg:
- Tillsätt skal från 1 citron
- 1/2 kruka färsk timjan, eller 2 msk finhackad persilja (fryst går bra)