Köttbullar och pannbiffar (grundrecept, varianter)

Grundrecept

Lättlagat grundrecept till både köttbullar och pannbiffar. Till båda (men särskilt till pannbiff) är stekt lök, löksky eller gräddsås högt uppskattade tillbehör.

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 400 g blandfärs
    • Blandfärsen kan bytas mot nötfärs, älgfärs eller lammfärs.
  • 4 msk ströbröd eller 3/4 dl havregryn
  • 1½ dl mjölk eller vatten
  • 1 ägg
  • Ca 2 msk finhackad och ev. fräst lök
  • 1-1½ tsk salt
  • 1-1½ krm peppar
  • Ev. örter, t.ex. 2 msk färsk eller 2 tsk torkad oregano, timjan eller mejram. Till fläskfärs och lammfärs passar även rosmarin eller salvia.

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd eller havregryn och mjölk eller vatten. Låt det svälla 10 min.
  2. Lägg i färs och salt och blanda väl.
  3. Rör ner ägg, peppar, ev. örter och lök. Allt ska vara väl blandat, men arbetas färsen för mycket blir den seg.
  4. Forma färsen med händerna till antingen köttbullar eller pannbiffar.
  5. Stek köttbullarna/pannbiffarna på medelvärme.
    1. Om du vill förbereda köttbullar långt i förväg kan de ugnsstekas (200°C, 10-15 min) och sedan frysas in. När de sedan ska ätas så behöver de bara stekas i stekpannan för att få en fin stekyta och värmas upp igen.

Frikadeller

Frikadeller är köttbullar som kokas i sås istället för att stekas. Alla smakerna från frikadellerna stannar kvar i såsen vilket gör den riktigt mustig. Lägg frikadellerna i såsen (t.ex. tomatsås; se recept här) och låt sjuda ca 10 min tills de är genomkokta.

Gör samma smet som till vanliga köttbullar, med ett fåtal skillnader:

  • Använd nötfärs eller lammfärs (man behöver ju inte fläskfärsens/blandfärsens saftighet eftersom bullarna ska kokas i sås)
  • Använd samma ingredienser som i grundreceptet, med några tillägg:
    • Tillsätt skal från 1 citron
    • 1/2 kruka färsk timjan, eller 2 msk finhackad persilja (fryst går bra)