Kålpudding

Kålpudding är klassisk husmanskost. Gott och mättande. Servera med lingon, gräddsås och potatis.

Ingredienser (4 portioner):

  • Kål:
    • 1 kålhuvud à 1 3/4 kg (till receptet behövs ca 750 g förberedd vitkål)
    • Ev. 1 st gul lök, hackad
    • 2 msk smör
    • Salt och peppar
    • 2 msk sirap
  • Färs:
    • 600 g blandfärs
    • 2 dl vatten (eller hellre ersätt 50-75 % av vattnet med vispgrädde)
    • ½-2 tsk salt (den mindre mängden om du använder soja och fond)
    • 1 krm svartpeppar
    • 1/2 krm kryddpeppar (mald/mortlad)
    • Ev. 1 msk soja
    • Ev. 2 msk kalvfond

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skär bort den hårda mittstocken på vitkålen och strimla resten fint. Skala och hacka ev. lök.
  3. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen (och ev. lök) och bryn lätt. Rör om så att kålen inte bränns.
  4. Ringla över sirap. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
  5. Blanda blandfärs med grädde, fond, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.
  6. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Man kan också varva med flera lager, men man ska alltid avsluta med kål överst.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 40-45 minuter, 175°C.