Gräddsås, löksky och stekt lök (sås/tillbehör till stekt kött)

Stekt lök är det snabbaste och lättaste att laga, löksky något mer tidskrävande och kräver lite teknik, medan gräddsåsen förvisso är tidskrävande men ganska lätt att göra. Alla passar utmärkt till stekt kött såsom pannbiff!

Stekt lök

Ingredienser (4 portioner):

  • 3 st gula lökar (eller röda, eller blanda)
  • Smör
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skiva lökarna.
  2. Stek i smör på ganska låg värme och ganska länge tills löken är mjuk (det tar lång tid för löken att brynas om du steker på rätt temperatur).
  3. Smaka av med salt och peppar.

Löksky

Ingredienser:

  • 3 st gula lökar (eller röda, eller blanda)
  • Smör
  • Vatten, till att deglasera
  • Strösocker (en nypa)
  • Soja (några droppar)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Halvera och skiva lökarna.
  2. Stek löken i smör i en annan, mindre stekpanna under tiden du steker köttet. Stek på ganska låg värme och ganska länge tills löken är mjuk (det tar lång tid för löken att brynas om du steker på rätt temperatur).
  3. Strö en nypa socker över löken. När löken stekts klart, avsluta med några droppar soja.
  4. Häll bort det överblivna fettet från pannan med biffarna men skölj inte ur pannan, för där sitter det goda smaker kvar. Deglasera istället pannan genom att hälla i lite vatten, ca 1 dl, stäng av plattan och låt smakerna koka ur.
  5. Häll vätskan från stekpannan över löken. Salta och peppra och avsluta med en klick smör (ca 1 msk).

Gräddsås

Perfekt sås till köttbullar, pannbiff, köttfärslimpa, kalkon och kalv.

Ingredienser (4 portioner):

  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk koncentrerad kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning som smulas ned)
    • En del av detta kan ersättas med ev. steksky
  • ½ msk soja
  • 1 tsk örtkryddor (t.ex. timjan, rosmarin)
  • Ca 2 krm salt
  • Ca 1½ krm peppar
  • Ev. dijonsenap
  • Ev. svartvinbärsgelé
  • Ev. worcestersås/HP-sås

Gör så här:

  1. Smält smör i en kastrull och fortsätt fräsa under ständig omrörning tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
  2. Blanda ner vetemjölet och lite av grädden till en tjock stuvning.
  3. Tillsätt resterande grädde, lite i taget, under vispning. Tillsätt vatten, fond, soja och örtkryddor.
  4. Låt såsen minst ca 10 minuter under omrörning.
  5. Smaka av med senap, gelé, worcestersås/HP-sås, salt och peppar.