Burkskinka (flera recept)

Burkskinka kan såklart ätas som den är kall, skivad med kokt färskpotatis och gräddfil med gräslök. Nedan finns några andra förslag på vad man kan göra med skinkan. Alla recept utgår från att 1 burk (ca 300 g skinka) används, om inte annat anges.

Burkskinka-pytt i panna:

  1. Gör pytt i panna som vanligt, men med burkskinka som kött.

Burkskinka-pytt med tomatsås och grönsaker:

  1. Tärna burkskinkan.
  2. Fräs hackad lök. Salta och peppra. Tillsätt skinkan och bryn den runtom.
  3. Tillsätt 1 dl av någon kombination av hackade eller passerade tomater, ketchup eller tomatpuré (om den sistnämnda måste den förstås kombineras med en större mängd av något annat). Blanda.
  4. Blanda ner 4-5 dl majs eller valfria grönsaker.
  5. Låt koka under omrörning så att såsen reduceras. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Det är klart när såsen är reducerad till önskad konsistens. Serveras med ris.

Burkskinka Stroganoff:

  1. Gör korv stroganoff som vanligt, men med burkskinka som kött (använd 2 burkar till 4 portioner).

Kanderad burkskinka:

  1. Blanda 1 dl socker och 1 dl senap.
  2. Vänd runt skivor av burkskinka i blandningen.
  3. Stek skivorna på ganska låg värme (blir lätt brända)
  4. Serveras med ris eller potatis.

Gratinerad burkskinka:

  1. Sätt ugnen på 250-275° övervärme.
  2. Skiva skinka, lägg den i ugnsform och bred lite senap på skivorna.
  3. Strö över ost (ca 100 g) och krydda med paprikapulver.
  4. Gratinera i övre delen av ugnen tills osten smält.