Tomatketchup och ketchupchilisås

Ketchup som är ett gott tillbehör till massor, t.ex. pasta, potatismos, pommes frites, kött, korv och grillat. Med chili i ketchupen blir det som den den måttligt heta ”ketchupchilisåsen” som man kan köpa i butiken, fast bättre. För het chilisås, se separat recept här.

Tomatketchup

Ingredienser (Ger drygt 1 liter ketchup):

  • 1 sats tomatsås, grundrecept (se separat recept här)
  • Ca 1 dl socker
  • Ca 1 dl vinäger
  • 1 tsk mejram, torkad
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1 krm svartpeppar (prova gärna annan peppar, t.ex. kryddpeppar, grönpeppar)
  • Ev. 1 stjälk selleri, sköljd, skalad och hackad
  • Ev. 1 gul lök, hackad
  • Ev. chili/chilipulver/chiliflakes osv. (välj sort och mängd efter önskad hetta) – då blir det som en ”ketchupchilisås”
  • Ev. andra/flera kryddor (framförallt för mustigare smak)

Gör så här:

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt tomatpuré, ev. lök och ev. chili och fräs en stund.
  2. Tillsätt vitlöksklyftorna samt lagerbladen. Fräs i ca 1 min på medelvärme.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda upp till ca 1 timme.
  4. Smaka av. Mixa till önskad konsistens.