Pizza (deg, tomatsås och fyllningar)

Förutsatt att du har ingredienser till deg, tomater och ost kan du baka pizza och variera den på oändligt många sätt. Det passar lika bra till vardags som till fest. Det är ett utmärkt sätt att göra sig av med saker man har i kylen, eftersom mycket passar på en pizza.

Pizza kan göras på olika degar och det finns åsikter om vilken utrustning man ska ha, vilken tomatsås och vilken ost. Här gör vi det enkelt och okomplicerat och gräddar pizzan på en vanlig plåt i en vanlig ugn (med grillfunktion). Pizzadegen kan göras kalljäst som är godare men kräver framförhållning, eller varmjäst med deg som tar drygt 2 timmar att baka från början till slut.

Pizzadeg (varmjäst eller kalljäst)

Ingredienser (2 stora pizzor):

  • Varmjäst: 1/4 paket jäst (12 g färsk jäst)
  • Kalljäst: 1/8 paket jäst (6 g färsk jäst)
  • 2 dl kallt vatten
  • 5 dl vetemjöl (+ vetemjöl till skålarna)
  • 1/2 tsk salt

Gör så här (kalljäst):

  1. Blanda jäst, salt och vatten i en bunke. När jästen har lösts upp i vätskan blandar du ner mjölet.
  2. Knåda till en slät deg som är elastisk (= välutvecklat glutennätverk). Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
  3. Dela pizzadegen i två delar för 2 stora pizzor och forma dem till bollar.
  4. Lägg degbollarna i två mjölade skålar, täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst 10 timmar eller över natten. Den kan hålla sig i kylskåpet i 3-4 dagar.
  5. Ta ut degen minst 30 minuter innan du ska bearbeta den. När den tas ut ska degen återfjädra när du trycker med fingerspetsen mot degen.

Gör så här (varmjäst):

  1. Blanda jäst, salt och vatten i en bunke. När jästen har lösts upp i vätskan blandar du ner mjölet.
  2. Knåda till en slät deg som är elastisk (= välutvecklat glutennätverk). Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
    1. OBS! Om du har bråttom kan du nöja dig här och helt enkelt låta degen jäsa någon timme till dubbel storlek och sedan baka pizza på degen.
    2. Om degen knådas för mycket blir glutennätverket starkt och det blir svårt att platta ut degen (den är då elastisk och drar ihop sig).
  3. Låt sedan vila 30 minuter övertäckt.
  4. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 30 minuter övertäckt.
  5. Dela pizzadegen i två delar för 2 stora pizzor och forma dem till bollar. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 40-60 minuter. Degen kan förvaras i kylen några timmar till bakning – ta fram 30 minuter innan.

Gör så här (när degen är klar; utplattning, fyllning, gräddning):

  1. Lyft upp degen på mjölat bakbord. Börja platta ut degen från mitten och utåt, utan att platta till kanterna.
  2. När degen har plattats ut tillräckligt mycket för att du ska kunna lägga båda händerna med handflatorna neråt, delvis överlappande, ska du börja platta ut degen med händerna i den positionen. Du gör då också gång på gång en knyck i handleden så att degen försiktigt tänjs ut lite i taget. Fortsätt platta ut degen på detta sätt samtidigt som den roteras av rörelserna.
  3. Flytta över degen till ett bakplåtspapper. För att lättast kunna förflytta pizzan till ugnen senare bör kanterna på pappret klippas in, särskilt hörnen.
  4. Lägg på valfri fyllning; börja med tomatsåsen (se nedan) följt av ost (riven eller i skivor) så har du en Pizza Margherita. Se nedan för fler förslag på fyllning.
  5. Sätt ugnen på grillfunktion med högsta temperaturen 15 minuter innan du ska grädda. Gräddar du pizzan på ugnsplåt så värm plåten under tiden som den värms upp.
  6. För över pizzan (med bakplåtspapper under den) till plåten i ugnen. Detta går lättast med en stor brödspade/pizzaspade. (Om du inte har ett sådant redskap får du improvisera, t.ex. med en tunn skärbräda i trä under – plast smälter ju!.)
  7. Sätt pizzan 6-8 cm under grillgallret. Grädda pizzan tills den har fått färg och är genombakt vilket tar 3-4 minuter. Håll ett öga på pizzan för det går fort och den kan lätt brännas. Det är också viktigt att den inte gräddas för kort tid för dåblir inte botten färdiggräddad.

Tomatsås till pizza

Ingredienser (räcker till ca 2-3 pizzor):

  • 400 g passerade tomater (du kan ta krossade tomater och mixa dem)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk oregano
  • 2-3 klyftor vitlök, pressad
  • 1 msk olivolja
  • (1 msk sambal oelek; om du vill ha lite hetare tomatsås)

Gör så här:

  1. Blanda ner ingredienserna i de passerade tomaterna.
  2. Smaka av.