Mördeg för kakor (grundrecept och olika kakrecept)

Mördeg kan användes till att baka många olika småkakor. Nedan finns ett grundrecept på en sats mördeg, följt av kakrecept som utgår ifrån att du har förberett 1 sats mördeg. Om du har gjort en större eller mindre sats behöver alltså kakrecepten justeras lika mycket. Degen kan också varieras genom smaksättningar, t.ex. att 1 tsk vaniljsocker får ersätta lite av strösockret, eller att citronskal från 1 citron tillsätts i degen.

Mördeg kan också användas till t.ex. mazariner, pajskal för söta pajer (dessertpajer) eller matpajer (med annat grundrecept, se separat recept).

Grundrecept till kakor

Ingredienser (ca 40-50 kakor):

  • 4 dl (240 g) vetemjöl (deg utan ägg: 4 1/2 dl; 270 g)
  • 1 1/2 dl strösocker (deg utan ägg: 1 dl)
  • 200 g smör (kylskåpskallt)
  • 1 äggula (eller gör degen utan ägg, men gör då ändringar enligt ovan)

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, socker och ev. vaniljsocker i en matberedare eller i en bunke.
  2. Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Arbeta den inte för länge, för då kan den bli seg.
  3. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.
  4. Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till valfria kakor. Om degen är för smulig för att hanteras ska du arbeta den mer, ev. kan du tillsätta 1/2-1 tsk vatten och blanda in i degen. Temperatur och gräddningstid skiljer sig till viss del mellan olika kaksorter.

Syltkakor

Ingredienser:

  • 2 dl röd sylt, t.ex. hallonsylt

Gör så här:

  1. Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  2. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen.
  3. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Hallongrottor

Ingredienser:

  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl hallonsylt
  • 30 st små bakformar (ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga)

Gör så här:

  1. Gör degen med bakpulver i.
  2. Ställ ut bakformarna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rulla små bollar av degen och lägg i bakformarna.
  4. Gör en grop i varje kaka (t.ex. med den mellersta pekfingerleden böjd) och lägg en tesked sylt i gropen.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min. Ta ut plåten ur ugnen och låt hallongrottorna stå kvar på plåten så att de gräddas lite till på eftervärmen. Gräddas de för länge i ugnen blir de smuliga och torra.

Brysselkex (klassiska)

Ingredienser:

  • 1 dl strösocker
  • 1 krm röd hushållsfärg

Gör så här:

  1. Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter.
  2. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg.
  3. Låt ligga i kyl ca 1 tim.
  4. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min.

Brysselkex med citron och vallmo

Ingredienser:

  • Mördeg med vaniljsocker och citronskal (se ovan)
  • 1 dl vallmofrön

Gör så här:

  1. Om degen är lite smulig så kan du tillsätta citronsaft tills den går ihop.
  2. Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter.
  3. Strö ut vallmofröna på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i det.
  4. Låt ligga i kyl ca 1 tim.
  5. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min.

Finska pinnar

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 2 msk hackad sötmandel
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här:

  1. Rulla ut degen till fingertjocka längder.
  2. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker.
  3. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Uppåkrakakor

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 2 msk hackade pistagenötter
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här:

  1. Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter.
  2. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper.
  3. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.