Lantbröd

Det här är ett grundrecept som kan varieras med olika smaksättningar, fyllningar, mjölblandningar och garneringar. Det är även gott som det är i grundreceptet. Gör en bred och enkel limpa, gör rakare limpor i brödformar eller gör bullar/frallor.

Brödet kan varieras genom att man byter ut en del av vetemjölet mot en annan mjölsort men det är viktigt att tänka på glutenhalten i mjölsorten. Ju lägre glutenhalt det är i mjölsorten desto sämre binder den ihop degen. Du kan byta ut ca 25 % av vetemjölet mot en annan mjölsort utan att behöva oroa dig för effekten.

Ingredienser (1 stort bröd, 2 bakformar, 12 bullar):

 • 5 dl vatten
 • 1/2 paket jäst (25 g färsk jäst; 7 g torr jäst)
 • 1/2 – 1 msk salt
 • 11 dl vetemjöl, gärna specialvetemjöl
 • (Ev. 1 msk sirap och/eller 2 msk olivolja, eller annan matolja; mer mjöl behövs, risk att brödet blir kompakt)

Gör så här:

 1. Värm vattnet till ca 37°C, rör ut jästen och salt i vattnet. Tillsätt ev. sirap, olja. Blanda i mjöl. Arbeta ihop en smidig, lite kladdig deg. Låt jäsa under handduk i ca 45 min.
  1. Det ger ett saftigare bröd om man inte tar för mycket mjöl. Ett bra råd är att ta minsta mängden mjöl som degen är hanterbar med, ofta mindre än angiven mängd i recepten.
  2. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Ju mer degen knådas, desto bättre.
  3. Degen kan istället kalljäsas övertäckt i kylskåp under natten (minst 8 timmar).
 2. Lyft upp degen ur bunken med väl mjölade (eller blöta) händer eller väl mjölad (eller blöt) degspade men försök att hålla degen så intakt som möjligt (utan att den slits sönder). Forma till en limpa (för 1 bröd), dela ev. i 2 eller fler delar. Lägg en hel limpa eller bullar på bakplåt som är smord eller försedd med bakplåtspapper, eller fördela degen i 2 smorda brödformar (för 2 limpor). Undvik att trycka ihop eller knåda degen i det här steget så att det inte blir mer kompakt. Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
 3. Sätt ugnen på 200°C.
 4. Om du vill kan du göra dekorativa ytliga snitt på ovansidan av den jästa degen med sax, kniv eller rakblad. Degen kan vara så kladdig att endast rakblad (och sax, men då bara för mindre klipp i ett stort mönster) duger för jobbet. Snitten kommer att vidga sig medan brödet sväller under gräddningen. Snitten görs för att kontrollera hur skorpan spricker då brödet sväller.
 5. Grädda limpan i ca 30-35 minuter, plus eventuellt 5 minuter på max värme, för att få en knaprig skorpa. Inför de sista minuterna på högre värme blir skorpan finast om du först sprejar på vatten på brödets ovansida.
  1. För optimal gräddning ska innertemperaturen i brödet nå 96-98 grader. Sätt en stektermometer i brödet mot slutet av gräddningen.
  2. Som tumregel ska man vid användning av glasformar sänka receptets ordinerade temperatur med 15 grader samt förlänga gräddningstiden med 10 minuter.
  3. För att göra brödet extra saftigt med hjälp av vattenångor kan du ha 1 dl vatten i botten av ugnen i en ugnsfast form.
 6. Låt svalna på galler.