Kycklingcurry – kyckling med currysås (flera varianter)

Snabblagad vardagsvariant

Ingredienser:

  • Ca 700 g kyckling, t.ex. 4 bröstfiléer
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1-2 tsk curry
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Hacka löken och pressa vitlöken.
  2. Skär kycklingen i små bitar.
  3. Fräs löken och vitlöken i smör på medelvärme i en stekpanna. Lägg undan i en större kastrull.
  4. Bryn kycklingen i omgångar i stekpannan. Krydda med salt, peppar och curry. Lägg över färdigbrynt kyckling i kastrullen med löken.
  5. Tillsätt grädde och mjölk i valfria proportioner beroende på vilken fetthalt och hur tjock konsistens som önskas. Använder du större andel mjölk kanske du behöver reda såsen så att den blir lagom tjock.
  6. Låt koka upp och sjuda i ca 5-10 min medan du smakar av.

Grundrecept för en finare kycklingcurry

Ett grundrecept som verkligen smakar indiskt. Mängderna kan varieras utanför givna parametrar efter smak, men för den ovane rekommenderas de givna mängderna.

Ingredienser (3 portioner):

2 st kycklingbröstfiléer

1-2 msk currypulver

Alternativ (egen kryddblandning): spiskummin och gurkmeja samt valfria kryddor såsom koriander.

1 chili, finhackad

2 gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

Ev. 1-2 tomater, tärnade (ger syra och sötma samt vätskar sig)

1,5(-2) dl kycklingbuljong

1 tsk salt (bara om osaltad buljong används)

2-4 dl kokosmjölk (eller samma mängd gräddmjölk)

1/2 msk majsstärkelse (eller motsvarande redning)

Smör och olja till stekning

Gör så här:

Skär kycklingen i ungefär lika stora delar. Hacka lök, chili och vitlök. Tärna tomaterna.

Hetta upp olja i en gryta (eller traktörpanna). Fräs lök och chili i den.

Du behöver inte tillsätta all chili från början om du är rädd att curryn ska bli för het.

Smält en klick smör i en stekpanna och bryn kycklingen i omgångar medan löken fräses i grytan.

När löken är mjuk och sjunkit ihop en del, tillsätt curry och vitlök. Blanda och fräs någon minut.

Tillsätt kyckling, tomater och buljong i grytan. Salta.

Koka under lock 20 minuter. Ta upp ca 1/2 dl av spadet, häll det i ett glas eller en liten skål och låt svalna något. Blanda ned majsstärkelse i glaset/skålen tills inga klumpar finns kvar.

Tillsätt majsstärkelseblandningen samt kokosmjölk i grytan. Rör om.

Smaka av.