Tomatsalsa (grundrecept och varianter)

Grundrecept på salsa som kan varieras på många sätt.

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 st tomater
  • ½ rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk socker
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Lime eller balsamvinäger (eller annan syra)

Tillvägagångssätt:

  1. Gröp ur och hacka tomaterna och lägg i en skål.
  2. Finhacka en halv rödlök och tillsätt detta i skålen.
  3. Tillsätt 1 msk olivolja.
  4. Tillsätt ungefär 3 krm salt och strö över lite svartpeppar till att börja med.
  5. Rör om.
  6. Smaka av med salt (sälta), svartpeppar (hetta) och lime eller balsamico (syra).

Bruschetta

Om du vill ha en mer italiensk touch kan du ha i hackad vitlök och färsk basilika. Om du tar denna italienska variant och lägger på bröd som penslats med olivolja och rostats i ugn så har du en bruschetta – en klassisk italiensk antipasto. Som alltid är det bra om röran får vila en stund innan den serveras.

Ingredienser (utöver grundreceptet):

  • 1 st baguette
  • 2 vitlöksklyftor (stora)
  • 1 dl färsk basilika

Gör så här (ugnsrostat bröd):

  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skär baguetten i skivor som är cirka 1.5 cm.
  3. Sprid ut brödskivorna på plåten och pensla på ett lager med olivolja.
  4. Sätt in plåten med brödskivorna i ugnen och låt rostas i cirka 5-10 minuter tills de får en gyllene färg.

Pico de gallo

Pico de gallo betyder ”tuppens näbb”. Det är Mexikos nationalsås eftersom den består av röt, vitt och grönt.

  • 5 tomater
  • 1 st jalapeño
  • 1 gul lök (eller röd lök)
  • 2 msk limesaft (1/2 lime)
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 msk hackad koriander

Gör så här:

  1. Gröp ur och hacka tomaterna. Finhacka jalapeño och lök.
  2. Blanda lime, salt, tomaterna, löken, chilin, oljan och koriander i en bunke.
  3. Smaka av med koriander, salt och vitpeppar.
  4. Låt gärna stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.