Risotto (grundrecept och varianter)

En lyxigt krämig risotto är inte alls svårt att få till. Och det är faktiskt riktigt meditativt att stå och röra i riset och se hur den goda buljongen sugs upp av riskornen. God som mindre middag, huvudrätt eller som fyra små förrätter med ett kuvertbröd. Garneras med lite grönt såsom hackad persilja, salladslök eller spenat, samt med lite riven ost.

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin (kan ersättas med buljong)
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • Ca 2 msk smör
  • Salt och finmalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull.
  2. Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olivoljan tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vinet och låt allt koka upp.
  3. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka försiktigt tills vätskan sugits upp. Häll nu på buljong så att riset täcks.
  4. Rör om och låt småputtra tills buljongen kokat in i riset. Häll då på en skvätt buljong till och upprepa detta tills riset är nätt och jämnt mjukt.
  5. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Detta tar ca 20-25 minuter. Blir riset för torrt är det bara att späda med mer buljong. Likaså om du vill ha en lösare risotto.
  6. Ta kastrullen från värmen och blanda i parmesanost och smör.
  7. Smaka sedan av med salt och svartpeppar.
  8. Servera omgående.

Risotto mer räkor

I detta recept ersätts grönsaksbuljongen av en fond på räkskal. Före servering blandas hackade räkor ned tillsammans med osten och smöret. Några fina räkor sparas för garnering.

Ingredienser (4 portioner):

  • 800 gram räkor med skal
  • Räkfond: ca 400 gram räkskal från räkorna ovan
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 morot
  • 1/2 gul lök
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning

Gör så här:

  1. Skala räkor och lägg skalen i en kastrull och räkorna i en skål. Sätt räkorna i kylen.
  2. Skala och finhacka gul lök och morot.
  3. Fräs lök, morot och räkskal i lite olivolja i en kastrull i 3-4 minuter. Häll på vatten samt grönsaksbuljongtärning och koka i 10 minuter. Sila av räkfonden och spara den till risotton.