Lasagne

Perfekt måltid som passar såväl till vardag som fest. Här bjuds det på två varianter, en klassisk och en vegetarisk.

Klassisk lasagne

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g nötfärs
  • 1 msk olja
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 500 g krossade tomater
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 9 st lasagneplattor
  • 6 msk smör
  • 6 msk vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 2 dl riven parmesanost
  • Vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna.
  3. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt det koka i ca. 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175°C. Påbörja nu med béchamelsåsen.
  6. Smält smöret i en större kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och rör om.
  7. Låt såsen koka upp till den tjocknar. (Viktigt att röra om hela tiden så att mjölken inte bränns)
  8. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar vid behov.
  10. Bygg lasagnen. Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och riven ost på toppen.
  11. Grädda lasagnen mitt i ugnen i ca. 40 minuter.

Vegetarisk lasagne med morot och keso

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g morötter
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör eller rapsolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 500 g keso
  • 15 lasagneplattor
  • 2 dl strösocker
  • Ev. strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och riv grovt morötterna.
  3. Skala och finhacka löken. Pressa vitlöksklyftorna.
  4. Fräs morötterna, lök och vitlök i smör eller rapsolja i några minuter.
  5. Tillsätt krossade tomater, chilisås och kryddor.
  6. Koka på svag värme, ca. 15 minuter.
  7. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor och lite socker om tomatsmaken är för syrlig.
  8. Ta pannan från plattan och rör ner keso.
  9. Bygg lasagnen. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås och stör över riven ost.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 40 minuter.