Klyftpotatis

Ingredienser:

  • Potatis
  • Salt
  • Basilika och/eller andra kryddor
  • Smör till form

Tillagning:

  1. Smörj en ugnsform med smör.
  2. Skala eller borsta av potatisen.
  3. Skär potatisen i klyftor.
  4. Valfritt (rekommenderas): Koka den skurna potatisen i 3-4 minuter. Torka av potatisen noga.
  5. Lägg potatisklyftorna i formen och salta.
  6. In i ugnen 225°C i 30 minuter, gärna med grillfunktion de sista 10 minuterna.

Tips:

  • Tillsätt ev. kryddor mot slutet (riskerar annars att bli brända).
  • Det är bra om man någon gång tar ut formen och rör runt i plåten så att man vänder på potatisklyftorna.
  • Ett alternativ är att vända potatisklyftorna i olja med färska örtkryddor innan de läggs på plåten. Oljan skyddar örterna från att bli brända.