Fläskkarré i ugn (för att skivas eller för att efterlikna pulled pork)

Till detta används en hel fläskkarré, gärna med ben (kallas ”shoulder butt” på engelska). Det blir som pulled pork men utan den rökiga smaken. Blir det mycket kött över kan det användas som ingrediens i olika rätter. Med smak av barbecuesås och serverat med ”tacostillbehör” (t.ex. i tortillabröd) blir det väldigt gott som ett alternativ till tacos.

  1. Gör en kryddblandning, s.k. rub (se separat recept).
  2. Lägg köttbiten i en ugnsform, gärna ett med galler så att köttbiten blir jämnt rostad runtom. Täck ytan på köttet helt med kryddorna.
  3. Ställ i ugn 150 grader, 2-3 timmar beroende på hur stor köttbiten är.
  4. Efter denna tid i ugnen har köttet en mörk yta och ser nästan bränd ut.
  5. Kan ätas redan och t.ex. skivas, men för att köttet ska falla av steken behöver innertemperaturen nå 90-95 grader. Ställ tillbaka den i ugnen! Det går snabbare med folie på. Total tid i ugnen kan vara ca 4-5 timmar beroende på köttbitens storlek.
  6. Ta ut den färdigstekta köttbiten ur ugnen. Den ska vara så mör att det går lätt att sönderdela köttet med gaffel. Den behöver inte vila. Håll fast köttet på något sätt med ena handen medan du med andra handen delar köttet med gaffel. En annan teknik är att dra isär köttet med två gafflar, en i varje hand.
  7. Om man vill kan man skära köttet i mindre bitar.
  8. Om köttet är för torrt kan det blandas med lagom mängd barbecuesås (/-glaze).
Fläskkarrébiten på gallret, förberedd med ett lager rub. Till höger en skål med rub.
Köttet skuret i små bitar och blandat med barbecuesås.