Fläskfilégryta (flera varianter)

Serveras med potatis, ris eller pasta.

Snabb fläskfilégryta

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 700 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 stora gula lökar
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 dl grädde
  • 3 krm peppar (använd gärna flera olika)
  • 2 msk soja
  • Salt

Gör så här:

  1. Skala och grovhacka löken.
  2. Skär upp fläskfilén i bitar.
  3. Bryn löken i smöret. Tillsätt köttet och bryn det också.
  4. Häll på grädden och lägg i buljongtärning, peppar och soja. Salta om det behövs.
  5. Sjud allt i ca 20 minuter eller tills löken och köttet är mjukt.

Lyxig fläskfilégryta

Mycket smakrik och mustig gryta som passar alla. Perfekt bjudmat!

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 700 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 250 gram färska champinjoner (använd spadet i grytan om du tar konserverade champinjoner)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • Lite kinesisk soja
  • Salt och peppar
  • 1 dl crème fraiche och 2 dl grädde (eller andra proportioner/substitut beroende på smaken)
  • Valfritt: 2 dl riven lagrad, smakrik ost

Gör så här:

  1. Putsa och skiva köttet. Bryn i smör i en het stekpanna.
  2. Hacka lök, vitlök, champinjoner och paprika och stek i smör. Om du använder konserverade champinjoner häller du dem direkt i grytan. Rör ned mjölet bland allt i stekpannan. Tillsätt mer smör om det blir mjölklumpar. Tillsätt också tomatpurén i slutet av stektiden, rör om och låt den steka med en stund.
  3. Lägg kött och grönsaker i en lite större gryta och rör ner grädde, crème fraiche och smaksättningar. Smaka av med lite soja. Låt allt småputtra i ca 10 minuter eller tills köttet är lagom mjukt. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan.
    1. Med slow cooker: 4 timmar på low (skivorna blir mjuka men faller ej sönder som pulled pork), koka i buljongen och rör ner mejeriprodukterna och smaka av efter koktiden.
  4. Rör ner osten. Klart!