Serveras med potatis, ris eller pasta.
Snabb fläskfilégryta
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 700 g fläskfilé
- 1 msk smör
- 2 stora gula lökar
- 1 hönsbuljongtärning
- 5 dl grädde
- 3 krm peppar (använd gärna flera olika)
- 2 msk soja
- Salt
Gör så här:
- Skala och grovhacka löken.
- Skär upp fläskfilén i bitar.
- Bryn löken i smöret. Tillsätt köttet och bryn det också.
- Häll på grädden och lägg i buljongtärning, peppar och soja. Salta om det behövs.
- Sjud allt i ca 20 minuter eller tills löken och köttet är mjukt.
Lyxig fläskfilégryta
Mycket smakrik och mustig gryta som passar alla. Perfekt bjudmat!
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 700 g fläskfilé
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 250 gram färska champinjoner (använd spadet i grytan om du tar konserverade champinjoner)
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk vetemjöl
- 4 dl köttbuljong
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk tomatpuré
- Lite kinesisk soja
- Salt och peppar
- 1 dl crème fraiche och 2 dl grädde (eller andra proportioner/substitut beroende på smaken)
- Valfritt: 2 dl riven lagrad, smakrik ost
Gör så här:
- Putsa och skiva köttet. Bryn i smör i en het stekpanna.
- Hacka lök, vitlök, champinjoner och paprika och stek i smör. Om du använder konserverade champinjoner häller du dem direkt i grytan. Rör ned mjölet bland allt i stekpannan. Tillsätt mer smör om det blir mjölklumpar. Tillsätt också tomatpurén i slutet av stektiden, rör om och låt den steka med en stund.
- Lägg kött och grönsaker i en lite större gryta och rör ner grädde, crème fraiche och smaksättningar. Smaka av med lite soja. Låt allt småputtra i ca 10 minuter eller tills köttet är lagom mjukt. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan.
- Med slow cooker: 4 timmar på low (skivorna blir mjuka men faller ej sönder som pulled pork), koka i buljongen och rör ner mejeriprodukterna och smaka av efter koktiden.
- Rör ner osten. Klart!
