Ost- och skinksås

Den här såsen är matig och passar bra att kombinera med pasta eller kokt potatis. Ta en ost med stark smak för bästa resultat. Vi har använt cheddar och sedan tillsatt lite grana padano då vi smakat av.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g rökt skinka (kassler går bra)
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl ost (riven eller i små bitar)
  • Salt & svartpeppar

Gör så här:

  1. Strimla skinkan fint.
  2. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet med en visp. Det är viktigt att såsen hela tiden rörs om i botten så att den inte ska brännas.
  3. Späd med mjölken och låt koka upp under vispning.
  4. Sjud såsen tills den tjocknat och rör då ner osten.
  5. När osten har smultit ihop med såsen tillsätts skinkan så att den värms i såsen.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt mer riven ost vid behov.