Potatisgratäng och andra rotfruktsgratänger

Du kan göra rotfruktsgratäng med blandade rotfrukter eller någon annan rotfrukt än potatis genom att helt enkelt byta ut en del av potatisens vikt mot t.ex. rotselleri, kålrot, persiljerötter, palsternackor, morot eller gulbeta. Även vissa grönsaker passar bra i gratängen; skivad blomkål, skivad broccoli, finhackad lök och strimlad purjolök.

Potatisgratäng (grundrecept)

Det går bra att byta ut en del av potatisen mot andra rotfrukter.

Ingredienser (8 portioner):

 • 1800 g potatis
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 1/2 dl vispgrädde
 • 5 dl mjölk (3 %)
 • 2 1/2 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 2 dl riven ost

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200°C
 2. Skala och skär potatisen i 3-4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. Skala och finriv vitlöken.
 3. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
 4. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25×30 cm. Jämna till och strö över osten.
 5. Grädda i mitten av ugnen ca 30-45 minuter. Kontrollera med provpinne eller gaffel om rotfrukterna är mjuka. Täck med folie mot slutet om gratängen börjar bli för mörk ovanpå.
 6. Låt gratängen vila minst 30 minuter före servering, så den hinner sätta sig.

Tips:

 • Gratängen går fint att laga någon dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 4. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter.
 • Den går även att kyla och frysa in.